Hemmon psivulle


Palautteita ja vastauksia lukuvuosilta 2009–24

Palautteet ovat siinä järjestyksessä kuin niihin on vastattu. Lukuvuoden 2006-07 palautteet ja vastaukset löytyvät täältä, lukuvuoden 07-08 palautteet täältä.


10.1.24 Sanavaelluksessa pitää arvokkaana, kovettaa on kirjoitettu kuten puhua (segol) דִּבֶּר.

15.1.24 Kiitos! Siellä oli tosiaan דִּבֶּר kahteen kertaan. Korjattu.

14.10.23 Siis voi jummi!!! Yhden kerran hipaisee vahingossa enteriä niin pomppaa pois testistä! Tosi kiva kun oot tehny 80 kohtaa noin 110:stä niin eikun aloita testi alusta!!! Kuka näitä sivuja oikein suunnittelee???

16.10.23 (Palautteen antaja ei ole maininnut kieltä, joten palaute ja vastaus julkaistaan kaikkien kolmen pääkielen palautepalstalla. Joka tapauksessa kyse lienee Sanamaratonista, -vaelluksesta tai -köyliöstä.) Tämän palautteen asiallisuustaso on siinä rajoilla, että vastatako vai ei. Sävyä voi verrata useisiin aiempien vuosien palautteisiin samasta aiheesta esim. Kamun palautepalstoilla. Vastaaminen tuntuu kuitenkin paremmalta vaihtoehdolta, koska aina se kirpaisee, jos ei ole onnistunut toteuttamaan toimivaa harkkaa.

Näitä vastauksia kirjoittelee ja harkat on koodannut TT Sami Yli-Karjanmaa. Substanssin osalta sisältö tulee toki kieltenopettajilta. Kamu alkoi muutamalla harkalla teologianopintojeni alkuvaiheessa 20+ vuotta sitten ja kummasti se on pitänyt pintansa, kasvanut ja saanut jopa kavereita eli Hemmon ja Lallin sekä Kopterin. Palautteessa mainittu ongelma on ollut tiedossa ja sen varalle on sanastoharkkojen ohjeissa annettu tämä: "HUOM! On välttämätöntä antaa jokin vastaus, muuten kaikki alkaa [enteriä painettaessa] alusta. Pääset jatkamaan klikkaamalla selaimen takaisin-painiketta." Oliko palautteenantaja lukenut ja huomannut tämän? Eikö se toiminut? Joskus aiemmin Chrome vikuroi näiltä osin mutta toimi moitteetta äsken kokeiltaessa. Jos ei takaisin-painike auta, kyse on sitten niistä selainten välisistä eroista, joita javascript-koodauskielen käyttö valitettavasi tuo tullessaan. Ja tälle ohjelmointikielelle taas ei useastakaan syystä ole ollut vaihtoehtoa; joko Kamu & co. ovat olemassa javascriptillä koodattuina tai ei ollenkaan. Tähän nimenomaiseen ongelmaan on luultavasti löydettävissä muukin ratkaisu kuin takaisin-painike, mutta ei ole ollut tiedossa, että tämä olisi ollut suuri epäkohta. Ja tällä hetkellä teen kielisaitin ylläpitoa vapaaehtoisena, mistä johtuen ajankäytön on oltava varsin rajallista. Pahoittelut siis! Ohjeet kannattaa kuitenkin lukea – ja kertoa, jos ne eivät vastaa todellisuutta.


29.9.23 Sanavaellukseen Heprean Hemmo-palvelussa olisi mukava saada jokaisesta kirjan kappaleesta oma sanaryhmänsä, vaikka ne sisältäisivätkin samoja sanoja. Kiitos ε>

2.10.23 Kiitos ideasta! Aikoinaan nähtiin vaivaa, että päällekkäisyydet saatiin käyttäjien toivomuksesta pois. Parasta tietysti olisi, että käyttäjä voisi valita asian. Nyt osastolla ei valitettavasti ole resursseja työn toteutukseen. Kielisaittia ylläpidetään vapaaehtoisvoimin.


16.9.23 Aakkostentunnitusharjoitukseen toivottava lisä olisivat hatef patah, hatef segol ja hatef qames, sekä dages forte ja -lene.

18.9.23 Kiitos palautteesta ja tiedosta, että tämä kohta 20-vuotias harkka on yhä käytössä! Valitettavasti se edustaa kuitenkin niin vanhaa teknologiaa, että se pitäisi oikeastaan tehdä uusiksi. Sinänsä perusteltua ehdotusta ei valitettavasti voida toteuttaa.


10.2.20 Sanaryhmä 9 ääninäytteissä on virheellisiä kohtia. Lausuisin sanan suomalaisittain: "daaraas" (etsiä kysyä, jne.) kone lausuu tässä: "vikkesh". Samoin sana "aavar" (mennä, mennä ohi jne.) kone lausuu: "jaazzaa". Sana: "paanaah" (kääntyä, kääntää) kone lausuu: "tsavav" Nämä olivat siis lausuttu mielestäni täysin erilailla, kun sanan kirjoitusasusta voi päätellä. Monesta sanasta myös puuttui lausuntaohje kokonaan. Se, että lausuntaohje puuttuu, ei ole kuitenkaan niin häiritsevää kuin se, että lausunta on täysin kirjoitusasusta poikkeava. Minua alkoi huolestuttamaan, että onko sana myös kirjoitettu väärin. Olisi harmillista jos opettelisin kokonaan vääriä sanoja täällä sanavaelluksessa. Kiitos jos korjaatte tämän. Voisitteko myös ystävällisesti vastata minulle, onko sanat Hemmossa kuitenkin kirjoitettu oikein.

19.2.20 Kiitos palautteesta ja pahoittelut harmillisista virheistä. Kaikki olivat sellaisissa verbeissä, joilla on Sanavaelluksessa synonyymi, ja koodausvirheen vuoksi ääneksi tuli synonyymiverbin lausuntaohje. Nämä on nyt korjattu. Samassa yhteydessä selvitettiin puuttuvien äänitiedostojen määrä, ja niitä osoittautui olevan sanaryhmästä 7 eteenpäin yhteensä peräti 31 kappaletta. Niiden lisääminen on nyt työlistalla.


21.11.19 Sanavaellus tekee Macin Safarin kanssa kummia. Jos kirjoitetun sanan jälkeen painaa enteriä, niin systeemi paljastaa seuraavan sanan ja hyppää samalla sen yli. Ongelma ei esiinny jos painaa "tarkista" -ruutua hiiren / touchpadin avulla. Käyttiksenä High Sierra.

29.11.19 Pahoittelut taas viiveestä. Tuohon ei ole valitettavsti muuta lääkettä kuin se minkä jo itse keksit. Selitys on sama kuin edellisen palautteen kohdalla: selaimet soveltavat javascriptiä eri tavoin.


16.10.19 Jos käyttäjä painaa entteriä tietämättömän sanan kohdalla niin se palauttaa pääruutuun ja hukkaa kaiken edistymisen.

21.10.19 Pahoittelut viiveestä vastaaamisessa! Kuten tarkennetuissa ohjeissa todetaan: "On välttämätöntä antaa jokin vastaus, muuten kaikki alkaa alusta, mutta jos näin käy, pääset jatkamaan klikkaamalla selaimen takaisin-painiketta (ei toimi Chromessa!)" Myös näppäimistön del-näppäin toimii. Mitään ei siis mene hukkaan. Ongelma johtuu siitä, että eri selaimet eivät valitettavasti noudata javascript-standardia samalla tavoin.


Kαmun kautta 20.8. tullut kysymys: [...] Onko etänä mahdollista opiskella Raamatun Hepreaa? Olen autottomana niin keskellä ei-mitään, kun vaan voi olla... Tai on täällä metsää ja peltoja, mutta kaikki kaupungit ovat 60 km etäisyydellä.

27.8.19 Hei, kiitos kysymyksestä ja hienoa, että olet innostunut opiskelemaan hepreaa. HY:n teologisella tiedekunnalla ei tällä hetkellä ole resursseja varsinaisten avoimien verkkokurssien järjestämiseen. Martin Ehrensvärd on laatinut englanniksi verkkomateriaalin itsenäisen opiskelun tueksi. Myös esimerkiksi Jerusalemin heprealainen yliopisto tarjoaa englanniksi verkkokursseja, jotka eivät vaadi aikaisempaa hepreantaitoa. Verkosta löytyy englanniksi paljon erilaisia kursseja ja materiaalia.


4.10.18 On todella harmi kun täällä ei ole kaikkien kappaleiden sanoja ja verbejä siten kuin ne Ihan täyttä hepreaa kirjan kappaleiden yhteydessä ovat. Eli siten kuin ne täälläkin kappaleeseen viisi asti ovat. Sillä, sanavaelluksen kautta oppii nopeasti ja kätevästi vaikka ratikassa istuen sanoja. Toivon niin että sanat ja verbit ja preposiot lisättäisiin aina kirjassa esiintyvien kappaleiden tahtiin.

4.10. Kiitos palautteesta. Kehitämme Hemmoa resurssien puitteissa. Osaan luvuista löytyy sanastoharjoituksia Quizletistä. Linkit löydät Heprean kurssin blogista aina kunkin luvun kohdalta.


28.9.18 Sanastosta puuttuvat kokonaan duaali muodot. Ne olisi kiva saada mukaan sanastoharjoituksiin, koska eroavat kuitenkin yksikkömuodosta kuten monikkokin, eikä kaikista duaaleista ole edes yksikköä, kuten esim. sana pihdit.

4.10. Kiitos palautteesta. Hemmoon on tarkoituksella lisätty vain yleisimmin esiintyvät sanat, ei esimerkinomaisia harvinaisia sanoja kuten 'pihdit'. Tärkeimpien duaalien lisääminen olisi kyllä perusteltua. Otamme tämän huomioon päivityksiä suunniteltaessa.


6.9.18 Kiitos paljon hyvistä harjoitustehtävistä! Yksi ehdotus: Se, mikä auttaisi paljon verbimuotojen opettelemisessa olisi ääninauhoitukset eri taivutuksista. Esim. jostakin vahvasta verbistä perfekti, imperfekti, käskymuodot, ym. Surffasin netissä, enkä löytänyt tällaisia äänitiedostoja. Pelkät muodot riittäisivät, esim.
   קָטַל
   קָטְלָה
   קָטַלְתָּ
   קָטַלְתְּ
   קָטַלְתִּי
   קָטְלוּ
   קְטַלְתֶּם
   קְטַלְתֶּן
   קָטַלְנוּ
Ajatus vain, koska olen niitä, jotka oppivat parhaiten kuulemalla. Jäisivät paremmin mieleen, jos ne olisivat kuunneltavissa ipodista iltalenkillä, tms. Kiitos sivuista jokatapauksessa! Hyvin hyödylliset.

11.9. Hei, kiitos palautteesta. Olemme miettineet samaa asiaa. Lokakuussa lataamme verbien opetusvideot, joissa on mukana myös taivutuksen harjoittelua. Videoissa yhdistyy sekä näkö- että kuuloaisti, joten toivottavasti ne tukevat mahdollisimman monen opiskelija oppimista.


24.8.18 Olisiko mahdollista tehdä tästä appia, koska netti-hemmon käyttäminen kännykältä on raskasta, mutta bussissa olisi hyvin aikaa sanavaellukselle?

27.8. Kiitos mielenkiinnosta! Valitettavasti on todettava, että resursseja ei appirintamalta löydy. Halutessasi voit kuitenkin lähettää lisää tietoja, mitä laatua ko. raskaus on (hitautta, sivun asettelu menee sekaisin tms.). Jokin parannus saattaa olla mahdollinen.


10.10.17 Hei. Päivittäkää tuo Hemmon sanavaellus. Siitä puuttuu mm. kappale 9 yms. Vielä ehtii korjata puutteet ennen 18.10 olevaa tenttiä... Hophop! :-)

Kiitos palautteesta! Hienoa, että vaeltaminen maistuu. Lukujen 1–8 sanasto löytyy sanavaelluksen sanaryhmistä 1-6. Luvussa 9 on vain neljä uutta sanaa: huuli, rakastettu, vartija ja nimi (ks. harj. 9.1 ja 9.3. tehtävänannot), joten sitä varten ei ole tehty omaa harjoitusta.Voit harjoitella samalla kertaa kaikkia kuutta ensimmäistä sanaryhmää rastittamalla ne ja opiskella puuttuvat neljä sanaa kirjasta.


17.9.17 Sanojen oppimista auttaisi huomattavasti, mikäli sanavaellus paljastaisi oikean suomenkielisen käännöksen ohella sanan transkription.

Kiitos ehdotuksesta. Transkriptioille on varmasti tarvetta opiskelun alkuvaiheessa. Transkriptioiden avulla voit harjoitella sanastoa esim. oppikirjan sivuilta 34-35 ja transkriboimista Hemmon harjoituksella. Oikean ääntämisen tukena kannattaa käyttää Sanavaellusta niin, että siinä on äänet mukana. Näin saat kuuloaistin tukemaan näköhavaintoa ja merkkien oppiminen nopeutuu.


19.12.16 ´Nainen ja käärme´harjoituksen sanastosta vielä: pitäisi kai olla mimmennu = min + suff. yks. 3. m. ja merkitys ´siitä´(= puusta)?

Kiitos, että huomasit sanalta מִמֶּנּוּ puuttuvan käännöksen. Se on lisätty.


19.12.16 Hei! Pieni asia, mutta se kiinnitti huomioni. Miksi tekstissä `Nainen ja käärme´sana ´nainen´on kirjoitettu niin kuin on. Eli tarkoitan kahdentunutta shin-kirjainta. Onko kyseessä vaihtoehtoinen kirjoitustapa vai tekninen häiriö?

Sanan "nainen" oikeinkirjoituksessa on kahdentunut shin (tarkasta esim. sanakirjasta tai kirjan sanastosta): אִשָּׁה.


14.10.16 Käytän Safaria MacBookilla: sanavaelluksessa vastauksen kirjoitettua kun painaa enteriä, lävähtää myös seuraava sana ja sen oikea vastaus esiin, eli enteriä painettaessa lähtee kuin kaksi vastausta: ensimmäinen, johon on vastannut, ja toinen tyhjänä. Käyttis on toiseksi uusin (ei Sierra).

Kuten vaelluksen ohjeissa lukee, "Chromella, Safarilla ja IE 11:llä on enterin sijaan käytettävä tabulaattorinäppäintä". Ainakin windows-Safarilla tämä hoitaa ongelman. Tarkempia ohjeita on saatavilla linkkiä klikkaamalla. Niissä oli kuitenkin epäjohdonmukaisuutta, joka korjataan. Kiitos siis kysymyksestä.


14.9.16 Kysymys heprean kirjoittamisesta (esim. Kaisa-kirjaston) koneella: Miten saa patah furtivum -viivan oikeaan kohtaan eli tavallaan kahden konsonantin "väliin"? Vai saako mitenkään?

Avainasemassa on hyvän fontin, ts. SBL Hebrew'n käyttö. Aivan sama sana kirjoitettuna kahdella eri fontilla:

Patah furtivumin asettuminen SBL Hebrew'lla

Ohjeet SBL Hebrew'n lataamiseen Kαmun unicode-sivulla. Fontin pitäisi olla käytössä opiskelijakoneilla. Jos näin ei ole, siitä toivotaan palautetta.


4.2.13 En tiedä, päivitetäänkö tätä sivustoa enää, mutta vk 2 pdf-tiedostojen tekstit menevät paikoin sekaisin. Käyttöjärjestelmä on Windows 7, selain Mozilla Firefoxin uusin, samoin adobe reader on uusin.

Pahoittelut flunssan aiheuttamasta vastausviiveestä. Kyllä päivitetään (vapaaehtoisvoimin), mutta lähinnä helposti korjattavia virheitä. Tuo kyseinen ongelmahan on tiedossa ja mainittu vk2-sivulla. Täällä Hemmon konehuoneen puolella sille ei valitettavasti voi mitään -- eikä se myöskään ole havaittavissa, vaan tekstit näkyvät siististi --, sillä ongelma on jollain tavalla noissa pdf-tiedostoissa itsessään. Yksi mitä voit kokeilla on SBL:n hepr. fontin lataaminen, jos sinulla ei sitä vielä ole. Linkki Hemmon etusivulla taulukon alla.


26.10.2012 Hei, olen harjoitellut sanavaelluksen kanssa sanoja, ja mikäli vahvistan vastauksen enterillä, paljastaa kone "vääränä" (tyhjänä) vastauksena aina myös seuraavan, mistä syystä joudun käyttää hiirtä. Käyttöjärjestelmänä olen yrittänyt sekä Mozillaa että Safaria. Tämän voisi ehkä korjata.

Loistava ohjelma muuten, kiitos ja siunausta! Tov meod =)

Kiitosta vain! Ongelmaa ei pystytty toistamaan Firefoxilla täällä Hemmon ylläpitimössä, mutta Chromella se kyllä ilmeni. Ratkaisukin on tarjota: käytä ENTERIN sijaan TAB-näppäintä (yleensä Q:n vasemmalla puolella).


13.12.2011 Sanavaelluksessa kohdassa Sanaryhmä 3b on ollut ongelmia. Ohjelma jumiutuu toisella sanojen läpikäynti kerralla (jos ensimmäisellä ei kaikkia sanoja saanut oikein),kun työstää samoja sanoja. Sama ongelma ilmenee myös, jos ottaa useampia sanaryhmiä mukaan.Käyttöjärjestelmä: Windows 7. Selaimet: Google Chrome 15.0 ja Firefox 8.0; molemmilla selaimilla ilmeni sama ongelma.

Valitettavasti tuota ongelmaa ei saatu testauksessa toistettua. Meneekö esim. Firefox täysin juntturaan vai saisiko sieltä luettua virhekonsolin? Tools > Web developer > Error console. Jos se on täynnä tavaraa, klikkaa ensin Clear ja sanavaella uudestaan & katso konsolin viestit jumituksen sattuessa.


13.4.2011 Kiitos vastauksesta atribuutti harjotukseen. Ps.Onko mahdollista saada aikamuoto hajoitusta? Hemmo fani.

Verbiharkoissa aikamuotoja voi treenata. Tällä hetkellä ei ole suunnitelmia lisätä Hemmon harjoitusten määrää. Tätä koskevia toiveita voi tietenkin esittää heprean opetuksesta vastaaville.


11.4.2011 atripuuttiharjoitus miksei harjoitusten kaikkia vaihtoehtoja ole käännetty suomeksi ainoastaan oikea vaihtoehto. .Pelkkä ei on aika rakentamaton vastaus.Jos jokainen kohde olisi käännetty voisi niistäkin kohdista imeä kaiken tiedon.Kaikki mitkä auttavat sanan ja sanojen rakentamisessa oikeaan asuun on hyödyksi.Hemmo fani.

Attribuuttiharjoituksen vääriä vaihtoehtoja on vaikea kääntää suomeksi, koska se perustuu paljon oikeaan sukuun ja määräiseen artikkeliin, joita suomen kielessä ei ole. Monilla indoeurooppalaisilla kielillä se olisi vähän helpompi havainnollistaa, koska niiden nomineilla on suku ja määräisyys. Tosin seemiläisissä kielissä on niidenkin suhteen omat ominaispiirteensä. Ainoastaan sellaiset väärät vaihtoehdot, joissa on väärä luku, voitaisiin ilmaista suomeksi.

Esim. ensimmäinen harjoitus
1.
2. kaunis kuninkaat (väärin)
3.
4. kaunis kuningas (oikein)

vrt.
1. schöne König (väärin)
2. schöne König (väärin) (tässä saksan monikon attribuutti ei poikkea yksikön fem. toisin kuin hepreassa)
3. ein der schöner König (väärin, tässä on jo vaikeuksia ilmaista asiaa saksaksi)
4. ein schöner König (oikein)

jne.


24.7.2010 "Eikö Applen Firefoxissa ole samaa ominaisuutta kuin windows-versiossa, jossa yhdistelmä ctrl-+ suurentaa sivun tekstiä? Tämä olisi yksinkertaisin ratkaisu."

Siltikään tarkasteltava heprean kirjain ei näy riittävän suurena, teksti ei silloin mahdu sivulle ja näkyy liian suurena. Tarjoamanne ratkaisu ei toimi. Testattu Windows 7:llä (Firefox 3.6.8) ja Ubuntu 10.04:llä (Firefox 3.6.6). Sivu näkyy "oikein" ainoastaan Internet Explorer 8:lla ja Firefoxin lisäosalla Ie Tab Plus. Ubuntuun ko. lisäosaa ei tietenkään saa, joten sivustoa ei voi valitettavasti käyttää. Firefox noudattaa W3C:n HTML- ja CSS 2.0 -määrityksiä paremmin kuin Internet Explorerin erityisesti vanhemmat versiot, joille sivusto on ilmeisesti tehty (IE 8 näyttää ne epästandardisti "oikein"). Voisitteko ystävällisesti korjata sivunne näkymään oikein.

2.9.10 Onkohan kysyjällä antaa jokin ohje siitä, miten tilanne voidaan korjata? Hemmo on siinä mielessä extra-palvelu, että selainkattavuudessa joudutaan menemään siitä missä aita on matalin. Jos kysyjällä kerran on käytössään myös selain, jossa heprea näkyy "oikein", toivomme hänen voivan käyttää sitä hemmoillessaan. Ylläpidolla on käsitys, että tätä ongelmaa ei monilla ole. Tai jos on, toivomme siitä laajempaa palautetta ja mieluusti esim. kuvaruutukaappausta os. sami.yli-karjanmaa ät helsinki.fi.


7.10. Hei! Kokeilin vähän Hemmon harjoitusta David ja Batseba ja ihmettelin, kun oli niin vaikeaa. Minusta on vähintäänkin kyseenalaista, että adjektiivien kohdalla oletetaan statuksen jäävän valitsematta. Adjektiiveilla on tietenkin olemassa myös st.cstr., joten myös st.abs. pitäisi määrittää.
Terveisin,
Anneli

10.10. Palautteenantaja on periaatteessa aivan oikeassa. Käytännössä st. cstr. on sen verran harvinainen, että niitä ei harkoissa ole lainkaan, eikä adjektiiveille määritellä statusta. Tätä koskevan ohjeen puuttuminen oli harhaanjohtavaa, ja se asia on nyt korjattu.


18.9. Hei! Teen applellani, firefoxilla sanavaellusta. Harmittaa että heprean kirjaimet näkyvät niin pieniä (lähinnä vokaalimerkit) että niitä on vaikea nähdä... Voisiko niitä saada hiukan suuremmiksi? :) Kiitos loistavasta Hemmosta!!!

2.10. (Ensinnä pahoittelut viiveestä! Päivittäjän päivitysoikeuksissa oli päivitettävää.) Eikö Applen Firefoxissa ole samaa ominaisuutta kuin windows-versiossa, jossa yhdistelmä ctrl-+ suurentaa sivun tekstiä? Tämä olisi yksinkertaisin ratkaisu. Löytyy myös View-valikon kohdasta Zoom in. Kokeilepa ja kerro miten käy. Toki tekstiä voidaan suurentaa ns. tyylimääritelmässä helposti, mutta sitten täytyisi testata koko Hemmo ja katsoa, aiheutuuko jossain muualla ongelmia.


Anna palautetta